Accountantskantoor

accountantskantoorIs een accountantskantoor hetzelfde als een administratie kantoor? Niet altijd, een accountant heeft een ander takenpakket dan een boekhouder of belastingadviseur. Met name MKB bedrijven weten niet altijd waar ze terecht kunnen voor fiscaal advies dat aansluit op hun situatie. Zo hebben ZZP-ers andere vragen en uitdagingen dan een BV of NV. Kan Bedeco voldoen aan uw wensen als ondernemer en wanneer is een accountant eigenlijk nodig? Dat en meer leggen we uit op deze pagina. Neem voor maatwerk advies geheel vrijblijvend contact op met het team van Bedeco.

Wat doet een accountantskantoor?

Wanneer een bedrijf verplicht is om een jaarrekening op te stellen dan loopt dit via een accountantskantoor. Er zijn ook andere taken zoals audits uitvoeren of de boekhouding controleren. Accountant is een beschermd beroep, de uitvoerende persoon moet hiervoor een opleiding volgen en zich laten registreren bij een beroepsgroep voor accountants. Dit ligt anders bij een boekhouder, dit is namelijk geen beschermd beroep. Iedereen mag in principe administratieve diensten uitvoeren en een boekhoudkantoor oprichten. Uiteraard is kennis van zaken van belang om de klanten goed te bedienen.

Een accountant kan een adviserende rol innemen en bijvoorbeeld belastingadvies uitbrengen. Dit gebeurt meestal binnen BV’s en NV’s die een eigen administratieve afdeling hebben. Daarnaast zijn ze gemachtigd om de boeken te controleren en officiële jaarrekeningen op te stellen. Een ZZP of VOF onderneming zal doorgaans geen accountant nodig hebben, is een boekhoudkantoor dan voldoende? Niet helemaal, er is namelijk een gebied tussen boekhouding en accountancy en dat is waar belastingadviseurs in beeld komen. Ook dit is geen beschermd beroep, hoewel de meeste fiscaal adviseurs wel de nodige studies hebben gevolgd om goed werk te leveren. Ook zijn er accountants die ervoor kiezen om op laagdrempelige wijze administratieve ondersteuning te bieden.

Wat heeft de belastingplichtige nodig?

Ieder bedrijf is verplicht om een bedrijfsadministratie te voeren, ook privé personen moeten een persoonlijke aangifte indienen. Deze bedrijven en personen kunnen gebruik maken van eenvoudige software om de boekhouding bij te houden en bijvoorbeeld de kwartaal aangifte in te dienen. Als er sprake is van werknemers dan kan een bedrijf de salarisadministratie uitbesteden. Hierbij zijn er volop mogelijkheden om processen te automatiseren. Software zorgt ervoor dat de boekhouding klopt, wat heeft de belastingplichtige dan nog nodig? Kennis van zaken, antwoord op vragen en soms ook een klankbord om een beter perspectief te krijgen. Kies daarom voor de financieel professional die aansluit op de behoefte.

Administratie zonder grenzen

Is locatie van belang? Een boekhouder in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam of Almere is een optie maar locatie is niet het voornaamste criterium. De boekhouding verloopt voor het grootste deel digitaal en via telefoon, chat of mail is communicatie met de financieel adviseur goed te onderhouden. Het is echter wel prettig om soms een afspraak op kantoor te maken. Zo is het mogelijk om af en toe de koppen bij elkaar te steken. Bedeco is het belastingadviesbureau met online dienstverlening en offline beschikbaarheid, het beste van twee werelden dus.

Wanneer is het nodig om een accountantskantoor in te schakelen? Neem contact op met Bedeco voor meer informatie en maatwerk fiscaal advies.

Dien een terugbelverzoek in!

Vul onderstaand formulier in en wij bellen u dezelfde dag nog terug:

Benieuwd hoe Bedeco u kunt helpen?